A webáruház cookie-kat használ annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. A weboldalunkon való tovább böngészéssel elfogadod a cookie-k használatát.
Kategóriák

Rubik kockák a magyar otthonokban

Minden magyar ismeri a rubik kocka játékot, de vajon a rubik kockák történetével mennyire vagyunk tisztában? Honnan a rubik név, és miért érdekes ennyire ez a kocka? Mi a titka, miért szeretjük, és még valóban mindig annyira népszerű ez a játék, mint az 1980-as években?

A válaszok cikkünkben rejlenek. Ha már hallottál a rubik kockák létezéséről, és ismered is a játékot, de mégsem tudod, hogy miért ennyire népszerű, akkor maradj velünk. 

A rubik kocka egy magyar feltaláló nevéhez fűződik, méghozzá Rubik Ernőéhez, aki 1974-ben találta ki a játékot. Eredeti neve bűvös kocka volt, a játék lényegét pedig talán mindenki ismeri: vagy egy nagy kocka, ami 27 kisebb elemből áll, ezeket lehet forgatni, a játék célja pedig, hogy visszaállítsuk a nagy kocka eredeti színét, tehát hogy minden oldalán csak 1 szín szerepeljen. Első hallásra egyszerűnek tűnik, de aki már próbálta, az tudja, hogy nem is annyira könnyű. 

A rubik kockák igen elterjedtek és nem csak hazánkban, hanem máshol is, világszerte ismerik ezt a játékot, ma már világversenyeket is szerveznek abból, hogy ki milyen gyorsan tudja kirakni. Amikor ismertté vált a játék, akkor természetesen minden magyar család vásárolt egyet, és azt kell mondanunk, hogy a rubik kockák soha nem mentek és nem is fognak kimenni a divatból. Hasonlóan az ördöglakatokhoz, ez is egy olyan játék, amit nem lehet lerakni, nem lehet addig búcsút mondani neki, amíg nem raktuk ki, amíg meg nem fejtettük a logikáját. 

Igen, egy tökéletes logikai játékról van szó, azt is mondhatnánk, hogy a matematika is részese ennek, aki egyszer rájön a logikájára, az aztán másodszor is már könnyen ki tudja rakni. A rubik kocka egyébként máig nem veszített a népszerűségéből, és érdekes, hogy ez nem egy hagyományos játék, tehát inkább szokta a felnőtteket érdekelni, mint a gyerekeket. Kiváló ajándék is lehet, akár felnőttnek, akár gyermeknek. Idősebb személyeknek is ajánlott, hiszen ezzel fejleszthetik az agytekervények működését, amelyek a játékkal folyamatosan működésben maradnak és így remélhetőleg az öregkori betegségek később jelentkeznek vagy akár egyáltalán nem jelentkeznek. 

A rubik kockák igen kedveltek, ha például külföldre utazunk, akkor is kiváló ajándéknak bizonyulnak, hiszen mindenki ismeri és kedveli őket és mégis egy magyar találmányt viszünk ajándékba. Egy rubik kocka minden otthonba kell – egyszer mindenkinek ki kell rakni egyet.

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekességek