A webáruház cookie-kat használ annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. A weboldalunkon való tovább böngészéssel elfogadod a cookie-k használatát.

Fejlesztő játék a gyerekeknek

A fejlesztő játék mindenki számára ismert, hiszen kiskorunkban mindannyian játszottunk ilyeneket, illetve szülőként is folyamatosan azzal találjuk szembe magunkat, hogy valamilyen fejlesztő játékot kellene venni gyermekünknek.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy valóban jók-e ezek a játékok, vagy csak marketing-szövegnek használják, hogy minél többet eladjanak belőlük. A kérdés jogos, választ pedig megpróbálunk most adni.

A fejlesztő játékok igenis nagyon hasznosak a gyermekek számára, de való igaz, hogy a marketing szempontjából is igen hasznos ez a szöveg. A kettő azonban nem kell hogy üsse egymást. Arról van ugyanis szó, hogy a marketing szakemberek kihasználják a fejlesztő játékok pozitív tulajdonságait, és olyan köntösbe helyezik, hogy a mondatokkal a szülőket is megérintsék.

Egyébként, mivel ezek a játékok tényleg nagyon hasznosak, így tényleg jó is, hogy nagy számban kerülnek eladásra. Azt is érdemes tudni azonban, hogy szinte minden játék – ami nem buta – tudja valamilyen szinten és formában fejleszteni a gyermeket, tehát akár mi magunk is készíthetünk fejlesztő játékot, vagy egy egyszerű játékot alakíthatunk úgy, hogy az fejlesztő legyen. 

A kissé nagyobb gyermekek számára kissé komolyabb fejlesztő játék is létezik, olyan, amely direkt valamilyen területre koncentrál. Ezek segítenek, hogy az iskolában elsajátított dolgok még könnyebben a fejben maradjanak, hogy esetleg bizonyos dolgok automatikussá váljanak és ne kelljen rajta gondolkodni, vagy hogy könnyebb legyen a tanulás, esetleg, hogy valamilyen tanulási nehézségtől szabadítsanak meg.

A fejlesztő játék lényege ugyanis pontosan ez: ez bizonyos területre koncentrál, és annak a területnek a könnyebb, automatikusabb működésében, fejlődésében segít. Ez lehet akár tanulás, akár mozgás vagy bármi más. Jó tudni, hogy gyermekünk miben jobb és miben kissé gyengébb, hiszen a fejlesztő játék segíthet abban, hogy erősítsünk bizonyos gyengeségein, méghozzá úgy, hogy ő azt ne is vegye észre. 

A fejlesztő játék is korosztály szerint ajánlott, léteznek a kisesebbek számára is játékok, és a nagyobbak számára is, nyilván mind más-más területre koncentrál, a lényeg azonban mindig az, hogy nagyon sokat tudnak segíteni ezek a játékok. A játszva tanulás egyébként is nagyon fontos, a játszva fejlődés pedig még inkább. Ha tehát azt olvassuk valahol, hogy megéri a fejlesztő játék a pénzét, akkor azt nyugodtan elhihetjük.

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekességek