A webáruház cookie-kat használ annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. A weboldalunkon való tovább böngészéssel elfogadod a cookie-k használatát.
Kategóriák

Betűjáték: szóalkotás a fókuszban

A játék a gyerekek életének fontos része. Nem csupán a szabadidő eltöltéséről beszélünk akkor, ha a kicsik játékos szokásait vizsgáljuk. Ez a tevékenység ennél sokkal többet jelent, lényegesen többet mutat a gyerekről, akire nem mellesleg nagy hatást is gyakorol.

A 6-8 éves korosztály számára a legideálisabb választás a betűjáték, mely több módon is segíti a játékosok optimális fejlődését, fejlesztését. A betűjátéknak hála a gyerekek úgy fognak a szóalkotás rejtelmeibe betekintést nyerni, hogy közben nem is tudatosul bennük a tény: tanulnak. Ők csak a játék szépségét, újszerűségét érzékelik.

A betűjáték során betűkből szavakat alkothatsz, amelyeket letéve tovább tudsz bővíteni. A toldalékolás, ragozás mind-mind előkerülhetnek a játék során, teljesen könnyed formában. Úgy hozhatsz létre szókapcsolatokat, úgy mutathatod meg az apróságoknak a szabályokat, amik jellemzőek a magyar helyesírásra is például, hogy ők sejteni sem fogják a szándékodat, a tanítás vágyát.

A magyar nyelv kincseinek megőrzése az egyik leglényegesebb feladatunk, kötelességünk. A betűjáték alkalmazásával te is teszel azért, hogy a magyar nyelv szépségei ne vesszenek el, s a tradíciók még tovább éljenek, ezzel éltetve magát a nyelvet is.

A betűjáték mellett szól az a meghamisíthatatlan érv is, hogy a szövegalkotás során automatikusan fejlődik a szövegértés is. Hazánkban is talán ennek a készségnek a nem megfelelő kifejlődése okozza a legtöbb problémát. A szövegek pontos, precíz, értő értelmezése az élet elengedhetetlen kelléke, ami nélkül egész egyszerűen elveszünk.

A gyermekek számára tehát már korán elkezdődhet az a folyamat, mely során a szóalkotás mellett a szövegértés is egyre karakteresebbé válik. Ez elősegíti a gyerekek boldogulását a hétköznapokban, fokozza a talpraesettséget, ugyanakkor a játék könnyedségének hála kikapcsolja, s szellemileg kellően lefárasztja a játékos kedvű kicsiket.

A betűjáték tehát amellett, hogy könnyed szórakozást, kikapcsolódást nyújt gyermeked számára, igazi tanítójává is válik, így lassan, de biztosan fog tudni képet alkotni a maga szintjén az élet nagy dolgairól. Hiszen a betűkön keresztül juthatsz el a szavakig, majd mondatokig, amelyek ha összeállnak, igazi csodává válnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekességek